Mijn reisverslag - Reisverslag uit Ponoka, Canada van Geert - WaarBenJij.nu Mijn reisverslag - Reisverslag uit Ponoka, Canada van Geert - WaarBenJij.nu

Mijn reisverslag

Door: Geert

Blijf op de hoogte en volg Geert

03 November 2012 | Canada, Ponoka

Morgen (3 nov. 2012) vertrek ik voor een maand naar Canada.
Ik ga daar Corjan opzoeken die ik al 8 jaar beloof om een "langs" te komen.

Best wel spannend, want ik ben nog nooit zover weg geweest. Sterker nog, ik ben nog bijna nooit buiten de landsgrenzen van Gelderland geweest :-)

3-11-12
Eindelijk, het is zover. Ben helemaal zenuwachtig, wat gaat er allemaal gebeuren vandaag..... We rijden rond 07.45 uur weg en gelukkig is er weinig verkeer. Dus schieten we mooi op. Eerst Esther nog even ophalen en dan door naar Schiphol. Spannend ben benieuwd wat nu eigenlijk het voordeel is van online inchecken. Dat wordt mij al snel duidelijk als ik de koffer afgeef bij de betreffende terminal. ideaal, je zet je koffer erin, houd de barcode van je ticket voor de scan, paar vragen beantwoorden en je krijgt een sticker die je om het handvat van je koffer plakt en een melding bij welke gate je moet zijn.
Daarna hebben we nog even koffie gedronken en ben ik door de douane gegaan.

Ik dacht even snel een fles drank voor Corjan te kunnen halen maar dat viel net ff wat tegen.
Het was heel druk daar in de tax free winkels, maar ja gewoon achterin de rij gaan staan en wachten.
Daarna doorgelopen naar de gate en ingecheckt.

De vlucht zelf verliep goed. Weinig turbulentie gehad en veel films gekeken en helaas niet geslapen.
We zijn via Ijsland en Groenland naar Calgary gevlogen.
Eenmaal daar aangekomen ben ik 3x gevraagd om mijn tas te openen. de politiehonden daar waren erg gericht op mijn tas.
Gelukkig niets aan de hand.

Daarna was het een kwestie van Corjan vinden en naar Ponoka rijden.
Onderweg hebben we nog even koffie gedronken (tjonge wat een emmers met koffie).

Na 2 uur rijden kwam ik aan op hun huis. Mooi huis met een boel grond er om heen. Als het goed is heb ik er foto's van bijgevoegd.

's Avonds na het eten heb ik de dingen die ik meegenomen had gegeven en dat vonden ze helemaal super. Vooral de kaas en spekjes.
Ik heb het tot 21.30 uur (is 04.30 uur NL tijd) volgehouden en ben toen gaan slapen

4-11-12
Vanmorgen al heel vroeg wakker :-( zo rond 1.20 uur en daarna wel wat geslapen nadat ik eerst met Erik en Aniek had gekletst via WA.
Heb toen ook geprobeerd eea in mijn reisverlag te zetten maar dat ging helaas niet helmaal goed. Dat doe ik nu dus even weer opnieuw.

Vanmorgen om 0900 uur opgestaan. Blijkt dat vandaag de wintertijd hier is ingegaan, dus heb dat dit jaar 2x mogen meemaken.
Gelukkig kan ik mijn mobiel en laptop laden op laders die zij hebben voor hun mobiels en laptop. Dat is wel zo makkelijk.

De familie is nu naar de kerk en ik zit nu lekker te typen en ben net even buiten geweest om wat foto's te maken en heb een paar
filmpjes gemaakt.Die zijn helaas wel te groot om zo te versturen dus die zal ik wel naar Mirjam sturen via wetransfer.

Vandaag niet zoveel gedaan. Ben met Corjan nog even t dorp in geweest om houten balken te halen.
Daarna hebben we wat rondgereden en heeft hij mij laten zien waar ze voorheen gewoond hebben. Tjonge
wat heb je hier toch een weids uitzicht. Een en al bouwland en weilanden. Corjan wees me nog erop dat de Canadezen zo laks zijn met hun materieel.
Eenmaal een voertuig ergens neergezet, blijft het net zolang daar staan totdat het weer gebruikt wordt, of totdat het weggeroest is.

Toen we terug kwamen waren de jongens een film (saving private Ryan) aan t kijken en daar ben ik bij gaan zitten. Het is nu 2200 uur, ga proberen te slapen.

5-11-12
Vanmorgen gelukkig wat langer kunnen slapen als gisteren. Was om ong. 0430 uur wakker. Dus hopelijk slaap ik morgen tot
mijn normale tijd, en dan ben ik ook door de jatleg heen :-)
Vandaag ga ik met Jolanda op stap. Zij doet meestal 1x in de week de boodschappen voor de hele weeken dat is toevallig vandaag.
Daarna gaan we even bij hun verzekeringsagent langs om te regelen dat ik in hun auto mag rijden. Ook gaan we nog even
langs de school van de jongens om hun op te halen. En verder zien we wel.

Het weer was vanmorgen een beetje Nederlands, grijs met van tijd tot tijd regen maar nu is het even helder en t zonnetje schijnt.
Vanaf morgen voorspellen ze sneeuw en wordt t kouder. Ben benieuwd hoe dat is.

Tijdens het boodschappen doen heb ik wel geconstateerd dat de meeste levensmiddelen wel duurder zijn als bij ons.
Ook alcohol is flink duurder. Heb net een verpakking van 24 blikjes bier gehaald voor 20 dollar.

Ga 23 nov naar een ijshochey wedstrijd in Red Deer, een plaats hier ongeveer 50 km verderop richting Calgary.
Lijkt me erg leuk om dat ook eens mee te maken, vooral omdat die wedstrijd in de op een na hoogste cometitie gespeeld wordt.

Vanmiddag ben ik erachter gekomen dat een groot aantal huizen in het buitengebied geen adres hebben. Er wordt ook niet gesproken over
bijv 2e afslag links en 3e afslag rechts. Hier hebben ze het erover dat je in bijv zuidelijke richting moet rijden en dan de 1e weg na
de bomenpartij of iets anders wat fysiek aanwezig is richting het oosten moet afslaan. dan is het zoveelste huis aan de rechterkant het betreffende adres.
Wel heel raar hoor! Hier zit wel een idee achter maar dat zal ik morgen wel uitleggen. Ga nu slapen, welterusten.

6-11-12
Was wel een beetje raar wakker worden vanmorgen, het eerste waar ik aan moest denken was dat het vandaag de sterfdag van Pa is.

Vandaag ben ik alleen hier, wel een beetje raar.
Het was zonnig vanmorgen maar het is al snel grauw en grijs geworden. Er komt sneeuw aan. Hoor net dat het nu -5 grd is.
Dacht vanmorgen nog even snel wat foto's te maken, blijkt dat ik het geheugenkaartje nog in mn laptop heb zitten :-(
Het waren zulke mooie kiekjes :-((

Hier een link naar een promotie filmpje op youtube over Albera.

Als je dit even kopieert in google gaat t zeker goed. Nu krijg je in vogelvlucht eea te zien over Albera maar ook over de grootte van het land, de machines de mensen en gebouwen. Beter krijg ik het niet op de foto.

Voor zover ik het goed begrepen heb van Corjan lopen alle hoofdwegen van zuid naar noord en alle zijwegen van oost naar west.
Wat meer in de binnenlanden (dus ook waar Corjan woont) heb je om iedere mijl (1,6 km) een zijweg. Soms is dit niet zo
maar dan heb je een zijweg om iedere twee mijl.
Alles hier is afgeleid van de mijl, terwijl afstanden sinds eind jaren negentig in km's worden aangegeven.
Stukken grond zijn ook ingedeeld in M2 mijl en een M2 mijl bestaat weer uit vier sectors van 800 M2.

In ieder geval, omdat de wegen hier recht zijn en van oost naar west en van zuid naar noord lopen begin ik wel een beetje
te begrijpen dat zij dus in richtingen praten van rijden naar het westen of zuiden. Het schijnt ook zo te zijn dat de nieuwste
auto's standaard ook een kompas in de auto hebben. Maar de meesten gebruiken toch een navigatie systeem, en die werken ook met windrichtingen heb ik gemerkt.

Heb net even de benen gestrekt buiten (wandeling van paar uur) en me weer verbaasd over de uitgestrektheid van dit land.
Iedereen die je tegenkomt hier groet je (het lijkt wel of ze me allemaal kennen).

Ik heb me weer lopen verbazen over het feit dat de Canadezen echt gewoon alle rotzooi laten liggen waar ze t neergegooid
hebben. Ben net ook weer langs zo'n plek gelopen.Corjan had me er al over verteld maar toen we er met de auto
langsreden kon ik het niet zo goed zien. Dus ben ik tijdens mijn wandeling oa daar even langs gegaan.
Het betreft een perceel grond waar een wat oudere man gewoond heeft. Deze man heeft / had als hobby om wat oudere nog
bruikbare machines en auto's op te kopen ze naar zijn perceel te brengen en daar ergens te parkeren om ze daarna nooit meer aan te raken. Volgens Corjan
is daar vorig jaar een taxateur geweest die alleen de waarde van het het aanwezige metaal heeft geschat op 1 miljoen CAD.

Naast dat perceel heeft een rijke kippenboer een M2 mijl bosgrond gekocht en is deze nu aan t ontginnen. Toen we er gisteravond
langsreden zag je in de verte echt hele grote vuren branden. Het is zo dat het meeste hout nu eraf is en de restanten op
grote hopen geschoven worden die dat stuk voor stuk in de fik gezet worden. Is wel de goedkoopste manier.

7-11-12
Vanmorgen kreeg ik van Gerard via de mail een opmerking dat het vandaag zou gaan sneeuwen hier. Volgens de weersberichten zou dat pas morgen zijn.
Maar nee hoor, het is idd gaan sneeuwen. Net dus even de tuinset opgeruimd en de grijpklare houtvoorraad aangevuld. Dadelijk ook de haard weer opstoken.
Dat ding geeft zo veel warmte dat ik gewoon in mn t shirt door huis loop (dat terwijl ik een enorme koukleum ben).

Heb net contact gehad met mn nichtje, die woont in de coounty die direct grenst aan Ponoka. Het blijkt dat als ik hier de straat uitrij dat ik dan de countygrens
al over ben. Ga dus een ff op google maps kijken hoe ver het precies is. Ok volgens Google is het nog geen 20 km. Wel raar.

Het gaat steeds harder sneeuwen en de vlokken worden steeds groter. Toch is het niet koud ondanks dat het nu -4 grd is.
Het schijnt hier heel anders koud te zijn dan in Nederland. We gaan t mee mkaen. Morgen wordt -12 grd. Waarschijnlijk heb ik er dan wel een andere mening over.

Corjan wil me het eea in de omgeving laten zien en vanavond gaan we een aantal dingen inplannen.
Er schjint hier een dyno museum in de buurt te zijn die zeker de moeite waard is. Ook gaan we een paar dagen de bergen in als t weer meezit.
A.s. zaterdag ga ik mee met hun naar een verjaardag van een van hun vrienden, ben benieuwd.

8-11-12
Goede morgen. Het sneeuwt nog steeds!
De jongens hadden gehoopt dat ze vandaag niet naar school hadden gehoeven maar helaas.
Ze worden elke dag door een schoolbus thuis opgehaald om 0730 uur. Alleen als het weer heel slecht is en de wegen ook moeilijk berijdbaar zijn
dan krijgen ze via de radio te horen dat ze vrij zijn. Vandaag echter is dat nog niet zo. Hoewel er nog steeds sneeuw valt.

Ben net even buiten geweest. In eerste instantie voelde het niet koud aan, maar toen de hond met z'n bal aan kwam rennen
merkte ik al snel dat het toch wel behoorlijk koud moet zijn. De bal was helemaal bevroren.
Gisteravond hebben we op tv naar een ijshockey wedstrijd zitten kijken. Snap er niet zoveel van. Wat mij wel opviel is de enorme hoeveelheid
reclame die bij elke pauze uitgezonden wordt. Nog erger dan bij SBS6.

Gistermiddag hebben we in de loods een aantal hekken gemaakt die Corjan komend voorjaar gaat gebruiken voor z'n schapen.
Was leuk om te doen, maar op een gegeven moment was ik helemaal verkleumd. Corjan had me al gewaarschuwd maar eigenwijs als ik was had ik geen warme
jas van hun aangetrokken :-(
Gelukkig was t in huis lekker warm. En omdat ik had gezegd dat ik nog wel een lekker recept wist met aardappels uit de oven
(dank je voor t doorsturen Mirjam) ben ik begonnen met het schoonmaken van de aardappels. Maar het bleek dat dit eigen verbouwde aardappels zijn
die op de schil een soort baard hadden. Dus aardappels in de schil zou het niet worden.
De beoogde bakblikken bleken te zijn voorzien van gaatjes dus heb uiteindelijk de aardappels op pizza blikken in de oven gedaan. Samen met wat doppertjes, boontjes
en kippenpoten is het toch een goede maaltijd geworden.

Vandaag wordt t een rustig dagje voor me. Omdat er nu al zo'n 10 -15 cm sneeuw ligt wordt t wat moeilijker om een eind te gaan lopen. En omdat Jolanda de auto mee heeft kan ik die ook niet ff pakken om erop uit te gaan. Op zich vind ik dat ook niet zo heel erg hoor. Door de sneeuw kan ik de straten en afslagen toch al moeilijk herkennen.
Dat wordt dus een dagje lezen, ook geen probleem.

Kreeg gisteren een melding van het UWV dat mijn CV verlopen is en dat ik m moet verlengen. Dan moet je dus inloggen met je gebruikersnaam en digid wachtwoord. Op zich geen probleem
maar had verwacht dat ik niet zou kunnen inloggen omdat ik dat nu van de andere kant van de wereld doe. Maar nee dat was gelukkig niet zo.
Dat probleem had ik wel bij het inloggen op mijn outlook account. Toen kreeg ik een melding dat ik nog nooit eerder vanaf dat deel van de wereld was ingelogd en moest ik een verificatie code
invoeren die naar mijn upcmail was gestuurd. Gelukkig wist ik daar het wachtwoord (nog) van en was dat probleem snel opgelost.

Ga nu eerst maar even ontbijten en ff tv kijken. Fijne dag allemaal en tot een volgend bericht.

9-11-12
Vandaag is er nog veel meer sneeuw gevallen. ligt nu ongeveer 20 cm sneeuw en het wordt ook steeds kouder :-(
Vanmorgen hebben we optimaal gebruik gemaakt van de internet mogelijkehden. Mirjam had mijn moeder uitegondigd om in Duiven wat te komen eten. Toen heeft ze haar laptop met
skype erop op de tv aangesloten en kon ik dus ff met haar skypen. Was erg leuk. Ook leuk om te zien hoe Saartje reageerde op mijn stem.

Vanmiddag heb ik voor t eerst auto gereden hier. Jolanda en ik zijn naar een dorpje hier in de buurt geweest en ik heb gereden. Wel een beetje raar hoor, hier ploegen
ze gewoon met de auto door zo'n pak sneeuw heen. Op zich gibg het wel goed, maar had vooral bij bochten en bij het optrekken moeite om niet te gaan schakelen.

We hebben in dat dorpje nog wat boodschappen gedaan bij een soort Lidl en daarna hebben we ergens ff koffie gedronken we een broodje gegeten.
Omdat t maar een klein dorpje is waren we ook snel weer uitgekeken. Heb nog een paar oude gebouwen gezien (die zijn nog van steen) en verder was er weinig bijzonders te zien.
En omdat het ook erg koud was buiten zijn we maar weer terug gegaan.

Morgen ga ik m'n nichte opzoeken. Die is een aantal jaren geleden ook geemigreerd naar Canada. Het toeval wil dat zij hier redelijk kort in de buurt woont.
Dus dan moet ik daar ook ff kijken, toch?

Net de haard weer ff volgegooid met hout. Dat gaat snel hoor als je zo aan t fikken bent. Heb Corjan al gevraagd of hij wel voldoende hout heeft voor de winter.
Dat zal natuurlijk wel maar heb de laatste dagen toch al flink wat hout hier naar huis gehaald.

Ga dadelijk nog even met de jongens een spel doen op de xbox, dus zou zeggen slaap lekker en tot een volgend bericht.

10-11-12
Zo net wakker geworden en de zon schijnt. Wat is het toch een mooi gezicht. Een hoop sneeuw, blauwe lucht maar wel koud buiten hoor.
In t zonnetje valt t nog wel mee maar in de schaduw kan je goed merken dat het behoorlijk vriest.

Corjan heeft gisteren even het adres van mn nichtje in de miep miep gezet dus kan niet fout gaan. Op zich is het heel makkelijk hoor.
Ik rij hier weg, rij door tot aan de eerste voorrangsweg, daar ook weer links en dan 2e afslag rechts en dan rechtdoor.

Maar omdat voor mij alles hier op elkaar lijkt vind ik het toch wel fijn om die route miep bij me te hebben :-)
Omdat ik niet wist wat ik mee moest nemen heb ik gisteren een cake gebakken. Altijd goed toch?
Ben benieuwd hoe zij erbij zitten in dit uitgestrekte land. Wat ik van Corjan begrepen heb zijn de Nederlandse boeren altijd erg netjes en opgeruimd tov de Canadezen; we gaan t meemaken.

Het heeft tot vannacht behoorlijk doorgesneeuwd, en zelfs nu sneeuwt t nog een klein beetje mmar niet veel gelukkig.
Vind t wel spannend hoor om door zo'n hoop sneeuw te moeten rijden maar hier is dat heel gewoon.

Zo nog ff een bak koffie en dan ga ik.

Het is hier nu 15.30 uur en ben net terug van mn bezoek aan mn nichtje Jannie.
Was heel apart om haar hier weer te ontmoeten. Natuurlijk heeft ze mij hun bedrijf laten zien, en toen kwam ik er voor t eerst achter dat ik niet echt de juiste
kleding heb voor het weer hier :-( Toen ze mij de loodsen liet zien waar ze nu de aardappels opgeslagen hebben moest ik me door een hoop diepe sneeuw heen zien te ploegen
waardoor ik op sommige plekken tot halverwege mijn knieën door de sneeuw moest. Gelukkig is het droge sneeuw dus mn schoenen en broek zijn niet echt nat geworden.
Natuurlijk had ik (koukleum die ik ben) het wel meteen koud brr.

Na de rondleiding op te bedrijf en hun woning zijn we rond gaan rijden en hebben tussen de middag een hapje gegeten in een lokale eetgelegenheid waar haar dochter
in t weekend werkt. Dit dorp (naam ben ik ff vergeten) is een soort van native reservaat waaraan ook een groot meer ligt waar in de zomer veel op t water gevaren wordt en in de winter doen ze er veel aan ijsvissen. Jannie vertelde dat ze dan met de trucks het ijs oprijden.
Dan worden er gaten in het ijs gezaagd en zo wordt er gevist waarna deze later op de bbq te rpelekke opgegeten worden. Dit schijnt een groot feest te zijn.
Ik vond de rit er naar toe en weer terug best wel spannend. Nog nooit met zoveel sneeuw auto gereden en de wegen zijn eigenlijk gewoon spekglad.
Alleen omdat je in een bestaand auto spoor rijdt kan je goed vooruit komen. Echter op de terugweg had ik een paar tegenliggers en moest ik door de verse sneeuw :-(
Gelukkig is het allemaal goed gegaan. Het is nog steeds mooi weer maar wel koud. Jannie had het erover dat t vanmiddag -20 grd is.
Heb natuurlijk een aantal foto's van hun woning / bedrijf genomen (zie foto's).
Vanavond ga ik met CoJo mee naar een verjaardag van een van hun Nederlandse vrienden hier. Ben benieuwd hoe dat zal zijn.
Nu ga ik eerst even een kop thee drinken om op te warmen :-).

11-11-12
Nou gisteren naar die verjaardag geweest. Was leuk om te zien, allemaal Nederlanders!
Op t moment dat we weggingen en ik nog een oud Rozendaler tegengekomen. Henk van Aken van de boerderij op de Del.
Wel grappig hoor om die hier te ontmoeten. We hebben even met elkaar gesproken, en afgesproken dat ik daar een keer heen ga om een biertje te drinken.
Lijkt me heel leuk. Hij is natuurlijk al aardig lang hier en ben heel benieuwd om zijn verhaal te horen over wat hem bewogen heeft om te emigreren en of dit ook daadwerkelijk is uitgekomen. Heb ook nog even met Bennie Oosterink gesproken. Zijn ouders hebben de boerderij op de Velperweg tussen Velp en Rheden.

Vanmorgen heerlijk uitgeslapen. CoJo waren al buiten bezig met de schapen. Dus ik ook even naar buiten maar dat viel wel tegen. Wat n kou!
Gelukkig scheen de zon dus kon me uit de wind in t zonnetje wel een beetje opwarmen gelukkig. Vanmiddag gaan we weer ergens op bezoek. Ff kopje koffie drinken en een trailer
ophalen. CoJo hadden hier 2 rammen bij de schapen lopen en die beesten moeten weer terug. Daar moet ik Jolanda morgen mee helpen want dat kan ze niet alleen en Corjan is
dan aan t werk. Ben benieuwd.

We hebben net een planning gemaakt voor volgend weekend. Corjan en ik gaan dan 4 dagen naar de Rocky's en daarvoor hebben we net een grove route uitgestippeld.
Volgende week zaterdag gaan we weg en komen dan de dinsdag erop terug. Is een rit van ongeveer 1200 km. Lijkt me ontzettend gaaf.

12-11-12
Vandaag moesten de rammen terug naar de eigenaar. Ze waren hier een paar weken om de schapen te dekken en hun werk zat er hier op.
Ik zou Jolanda daar bij helpen omdat die beesten zich behoorlijk kunnen verzetten. Maar vanmorgen was dat gelukkig niet zo.
Ze liepen zelf de trailer in. Appeltje eitje. Nadat we ze weggebracht hadden hebben we daar nog even koffie gedronken en die mansen waren erg benieuwd waarom ik
in vredsenaam in de winter op bezoek ben in Canada. Was wel leuk hoor. Jolanda had me al een beetje gewaarschuwd maar nu heb ik het zelf ook gezien.
Wat n zooi hadden die mensen in huis zeg, ongelofelijk. Nou blijkt dat de meeste Canadezen dat wel hebben. Zoiets had ik ook al van Jannie begrepen namelijk.
Toch wel leuk om dat ook eens met eigen ogen te zien.

Vanmiddag ben ik in Wetaskiwin geweest en opzoek gegaan naar een winterjas, maar helaas heb nog niet die jas gevonden die ik echt mooi vind.
Daarna nog even de Walmart in geweest. Dit is een soort Makro alleen net even groter.
Op de weg terug (via de snelweg) kwam ik een museum tegen waar allerlei oude voertuigen staan. Dat likt me heel leuk dus moet ik daar binnenkort maar eens gaan kijken.
Dadelijk ga ik met Daan (de jongste zoon van CoJo) schaken. Verder nog even tv kijken en wat lezen. Dat doe ik wel veel. Heb al 2 boeken uit.

Kreeg vanavond na t eten te horen dat ik wel mag blijven. Ze vonden dat ik lekker gekookt had en dat ze dat eten wel iedere dag willen eten.
Was gewoon pasta, maar natuurlijk wel leuk om te horen.

13-11-12
Gisteravond wat bord spellen gedaan met de jongens. Vooral Daan vind dit heel leuk. De broers hadden elkaar een beetje gek gemaakt wie van de 2 het beste kan schaken. Ze hebben 4 potjes tegen elkaar gespeeld en allebei 2x gewonnen. Daarna heb ik nog even met Daan geschaakt en hebben we nog even een potje dammen gedaan. Omdat de jongens deze week vakantie hebben hoeven ze niet vroeg naar bed. Dus heb ik met Daan nog even een deel van een film gekeken. Vandaag kijken we het 2e deel.

Het is prachtig buiten. De zon schijnt volop en er is weinig wind. Mooi weer om er straks even uit te gaan. Heb met de jongens afgesproken dat ik ze zal gaan proberen in te maken met hun favoriete game halo 4 o pde xbox. Dat gaat wat worden omdat ik het besturen met zo.n xbox
pad helemaal niet snap. Wordt lachen!

Corjan vertelde me gisteren dat het water wat zij gebruiken rechtstreeks bij hun uit de grond wordt opgepompt.
De bron ligt ongeveer 55 meter diep. De pomp en de leidingen komen bovengronds uit in een "pomphuisje" wat op hun erf staat.
Om te voorkomen dat de leidingen daar bevriezen staat daar dag en nacht een gaskachel te loeien. Is wel apart hoor in mijn ogen, maar hier is het heel normaal.

Het is vandaag eigenlijk best wel warm, dus heb lekker een uurtje buiten in de zon gezeten. Heerlijk. Heb ook nog een stuk gelopen waarbij ik bijna aangevallen ben door een paar agressieve waakhonden. Hun baas kon ze nog net op tijd terughalen gelukkig.

Wat wel leuk is is dat ik tijdens die wandeling ook verschillende sporen van herten heb gevonden. Het blijkt dat er hier heel veel herten gewoon los lopen net als coyotes overigens. Dus dat is wel even oppassen. Gisteren dacht ik er eentje te zien maar bleek toch gewoon een hond te zijn.

14-11-12
Vanmorgen ben ik er weer met de auto opuit geweest richting Edmonton. Maar ivm de slechte wegen ben ik niet veel verder gekomen dan het indianen (natives) reservaat Hobbema.
Dit wordt hier trouwens uitgesproken als Hobeema. Blijkt dat hier vroeger een pelgrim genaamd Hobbema is geweest die heel veel voor de natives heeft gedaan.
Hij heeft daar oa een dorp gebouwd wat zijn naam dus heeft gekregen. Het blijkt al snel dat over het algemeen de binnenwegen beter begaanbaar zijn dan de hoofdwegen.
Alleen stuurt mijn nav systeem me telens weer richting de hoofdweg :-(. Heeft blijkbaar problemen met de binnenwegen.

De meeste dorpen hier zijn niet al te groot, je kunt alle nodige dingen wel krijgen maar daar houdt het dan wel mee op. Ze hebben ook allemaal wel een of meerdere kleinere winkelcentrums
maar daarvan staat toch denk ik al wel 1/3 leeg. Ik heb daar een aantal mensen gevraagd wat nou de reden is dat er zoveel leegstand is en de reden is dat de lokale overheden
het niet hebben toegestaan dat er overal maar grote alles in een winkels gebouwd mogen worden. Dit ter bescherming van de lokale winkeltjes.
Opzich natuurlijk goed, aan de andere kant willen mensen toch naar dit soort winkels toe omdat het gemakkelijk is om alles onder een dak te kunnen kopen.
Het gevolg is dan ook dat dergelijke winkels wel in de grotere plaatsen / steden zijn gebouwd en dat de lokale bevolking nu daarheen gaat om hun boodschappen te doen
en om er te gaan winkelen.

Opzich had ik gedacht dat de wegen nu wel weer goed zouden zijn maar op de meeste plaatsen blijft het veradelijk glad door de vastgereden sneeuw wat een grote ijsbaan
is geworden. Op de terugweg moest ik tegen de zon inrijden en had natuurlijk geen zonnebril op :-( waardoor ik de weg (de ijsbaan) soms helemaal net kon zien.
Gelukkig zijn de wegen hier allemaal behoorlijk recht dus stuur recht houden en rustig doorrijden.

De maximun snelheden zijn hier een ongeveer gelijk als in Nederland. 50 km in dorpen en steden, 80 km op de provinciale wegen en 110 km op de snelwegen. Devrachtauto's
mogen hier evenhard rijden als de personenauto's en dat in combinatie met het feit dat hier veel minder auto's rijden als bij ons, is het hier heel relaxed rijden.

Vanavond gaan we naar de nieuwste James Bond film. Die is hier net deze week uigekomen en die moet gezien worden natuurlijk!
CoJo hebben een heleboel folders van allerlei bezienswaardigheden van de Rockey's dus die gan ik dadelijk eens even doornemen om te zien welke dingen ik echt graag
wil zien, voor zover dat mogelijk is.

Heb net via Skype ontdekt dat er een aantal Baltjes(sen) in Canada wonen, maar die zitten allemaal in de buurt van Toronto.
Net ff te ver om zomaar heen te gaan.

15-11-2012
De film was erg goed, veel aktie met een hoog hakken en zagen gehalte.
Vandaag ga ik denk ff rustig aan doen. Helaas heb ik wat last van mn sug gekregen en wil natuurlijk niet dat dit erger wordt.
Dat kan ik 2 dagen voor mn reis door de bergen niet gebruiken natuurlijk. Ga dadelijk wel ff naar buiten om een frisse neus te halen. Het is wel koud maar de zon schijnt volop dus misschien wordt ik wel bruin :-) Al lopende kwam er een canadees aan die vroeg of ik een lift wilde. Heb m uitgelegd dat ik hier aan t lopen was. Al pratende vetlde hij allerlei dingen over zichzelf en hoe hij hier begonnen was.

Gelukkig hebben CoJo voldoende folders van de Rockies dus heb me vandaag daar maar eens op gestort. Zijn wel een heleboel dingen die ik wil bekijken. Of dat ook allemaal gaat lukken hangt deels af van het weer, dus we zullen zien.

16-11-12
Zo, vanmorgen vroeg opgestaan. De oudste moest naar t werk gebracht worden en omdat ik had aangegeven dat ik m vanavond wel wil ophalen moet ik wel weten waar dat is. Gelukkig niet zo heel ver hier vandaan dus moet lukken.

Daarna "even" naar ponoka geweest om de winterbanden onder de auto te laten zetten. Ruim 3 uur gewacht :-( tot het klaar was.
En 110 CAD armer. De benzine hier is een stuk goedkoper als bij ons. Het kost hier 1,00 CAD per liter. Maar ja de auto's hier rijden ook een stuk minder zuinig De toyota RAF van CoJo rijdt gem 1:10 dus ja na goed 500 km is de tank weer leeg. En 500 km is hier niets.

Verder vanmiddag de laatste dingen voor de reis door de bergen voorbereiden en dan morgen vroeg op pad.
Vanavond ga ik echt Canadees eten, Kraft Dinner Original. Is een soort macaroni cheese dus ben heel benieuwd.

17-11-12
Vanmorgen opgestaan met super mooi weer. Heerlijk, want vandaag ga ik op reis richting de Rockies!
We zijn om ongeveer 0900 uur weggereden, richting Banff omdat het daar beter weer is dan in Jasper. We hebben dus het originele reisplan een beetje omgegooid.
De rit naar Banff is goed gegaan. Omdat je hier op de snelweg niet harder als 110 km/uur mag duurt het wel wat langer als wat ik gedacht had maar was op zich een mooie reis.
Corjan had een route uitgezocht die ook deels "binnendoor" is gegaan en zodoende heb ik een nog beter beeld gekregen over de uitgestrektheid van dit land,

Toen we in Banff aankwamen hebben we als eerste een plaats gezocht om te slapen. Het is hier heel normaal dat mensen een ruimte aanbieden waar reizigers kunnen slapen.
Zeg maar een soort bed & breakfast. Dit wordt hier aangegeven met het woord vacancy.
Na twee keer het dorp te zijn doorgereden hebben we een hutje gehuurd met alles erop en eraan. Het was wel allemaal iets aan de kleine kant maar voldeed verder wel goed.

Daarna zijn we het dorp doorgelopen en zijn even bij de plaatselijke watervallen gaan kijken. Maar omdat er relatief weinig water door de rivier stroomde waren de watervallen
nog niet heel spectaculair. Hierna hebben we gegeten bij een steakhouse. Tjonge heb nog nooit zo'n grote steak gehad, heerlijk. Natuurlijk een biertje erbij :-)
Na het eten zijn we terug gegaan naar het huisje en hebben daar nog ff wat tv gekeken, plannen gemaakt voor de volgende dag, nog wat gedronken en gaan slapen.

18-11-12
Vandaag blijven we nog een dag in Banff. De weersvoorspelling voor Jasper waren niet goed en nog belangrijker, de weg naar Jasper werd beoordeeld als slecht begaanbaar.
Gelukkig is er in de omgeving van Banff genoeg te zien en het weer was goed. We zijn naar Lake Louise gereden. Prachtige omgeving en wat een mooi gezicht die besneeuwde bergen
in de zon!. Bij Lake Louise hebben we een eind gelopen tot een punt waar het niet meer verantwoord was om door te gaan.
Onderweg weer heleboel mooie dingen gezien, oa watervallen die helemaal bevroren zijn, ongelofelijk! En dan de kleur van het water, groen en blauw en zo helder, fantastisch!
Op de terugweg hebben we een kleine omweg gemaakt en zijn nog "even" naar Johnson Canyon geweest. Hier was een pad uitgezet om de watervallen te bekijken.
Op zich was het niet zo ver weg alleen was het pad plaatselijk spekglad en moest je dus goed kijken waar je liep. Uiteindelijk zijn we bij de hoger gelegen watervallen aangekomen
en die was grotendeels helemaal bevroren. Wat een mooi gezicht was dat zeg. Onder het bevroren deel stroomde nog steeds water wat met een hoop geweld naar beneden viel.
Nadat we weer terug waren in Banff hebben we boodschappen gedaan en hebben zelf gekookt in het huisje. Omdat de (gas)bbg aangesloten was hebben we een paar grote steaks gekocht
met wat aardappels en wat groente. Heerlijk hoor om te bbq'en bij een temp van -10 grd, geen probleem.

19-11-12
Vandaag zijn we toch de weg opgegaan richting Jasper. De weg was grotendeels bedekt met sneeuw en ijs dus we moesten heel rustig aan rijden.
Helaas was het weer niet zo mooi waardoor het uitzicht minder spectaculair was als gisteren. Maar ook dit had wel weer wat. Je ziet delen van de bergen verscholen in dikke wolken of wolkensluiers en dat heeft ook wel weer wat.
Wat ik ook wel raar vond om te ervaren is dat je op een gegeven moment een bord passeert dat aangeeft dat er op het naderende traject van 100 km lawine gevaar bestaat.
Als je dan om je heen kijkt en je ziet overal langs de weg grotere en kleinere brokken gesteente liggen is dat wel even schrikken.
Op een gegeven moment stond er een bord langs de weg dat aangaf dat je bij problemen 911 moet bellen. Alleen hadden onze mobiele telefoons daar geen bereik :-(
Onderweg zijn we nog een paar keer getopt om bij wat bezienswaardigheden te kijken en hebben we ook nog een kudde moutain sheep gezien. Uiteindelijk zijn we in Jasper aangekomen en hadden we vrij snel een slaapplaats gevonden. Daarna zijn we het dorp ingegaan en in een tent beland waar ze zelf bier brouwen :-)

's Avonds hebben we bij de plaatselijke Italiaan heerlijk gegeten en zijn nog heel even terug teruggegaan naar die bierbrouwer.
Op een gegeven moment begon het flink te sneeuwen en zijn lopend door die sneeuwbui terug gegaan naar onze slaapplek.

20-11-12
He jammer vandaag moeten we de bergen alweer verlaten. Gelukkig is het mooi weer dus is het zicht vele malen beter (en mooier) dan gisteren.
Nadat we een flink ontbijt hebben gehad (wat ook makkelijk als avondeten had kunnen doorgaan) vertrekken we in de ijzige kou richting Edmonton. Onderweg zijn we nog naar Moraine gereden.
Wat een schoonheid daar, je weet gewoon niet waar je kijken moet, ongelooflijk. Bij Marleen Lake zelf was het een aangename temperatuur, en door het zonnetje voelde het zelfs warm aan.
Hierna zijn we richting Edmonton en Ponoka gereden wat de hele dag geduurd heeft.

21-11-12
Heb vannacht niet zo goed geslapen. Na het gisteravond nog even alle foto's van de afgelopen dagen bekeken en dat heeft blijkbaar invloed gehad op mijn nachtrust.
Waarschijnlijk heb ik vannacht alle indrukken verwerkt van de afgelopen dagen. Ondanks dat ik maar een klein stukje van de Rockies heb gezien heb ik wel een hele goede indruk gekregen wat voor schitterend gebied dat is. Heb de afgelopen dagen regelmatig tegen Corjan gezegd dat die ervaring met geen pen te beschrijven is, en dat is het ook niet!
Het is een soort 6 dimensionale beleving die je zelf moet ervaren.

22-11-12
Gisteren heb ik aan den lijve ondervonden wat is om afhankelijk te zijn van de openhaard als warmtebron en je moet eerst hout halen in de kou.
Dat viel behoorlijk tegen. Buiten lag een dik pak sneeuw (ong 20 cm) en de houtopslag ligt hier bijna 20 meter vandaan. Dus ik vol goede moet mn jas, das en muts gepakt en naar buiten gegaan.
Brr wat een koude wind, snijdt gewoon dwars door je heen. In ieder geval ik naar de houtopslag en de kruiwagen gepakt. Maar dat viel al tegen, om met zo'n kruiwagn door de sneeuw te ploegen. Toch gedaan,dat ding vol hout gegooid en naar de houtplaats bij het huis gebracht. Alleen omdat het hout al een beetje verrot lijkt, brand het heel snel op. Dus nog een kruiwagen vol gehaald en toen weer snel naar binnen. Dit heb ik een paar keer gedaan gisteren om zodoende een beetje grijpvoorraad neer te leggen. Daarna de haard aangestoken en flink de fik erin gedaan. Dat ding helemaal vol gestouwd met hout en fikken maar. In ieder geval blijkt dat ik toch wel een enorme koukleum ben.

Verder niet zoveel gedaan, heb mn foto's van de bergen uitgezocht en recht gezet en daarnaast veel op internet gezeten om te skypen en wat dingen uitzoeken die ik volgende week nog wil / kan doen.

23-11-12
Vandaag bijna de hele dag in Red Deer doorgebracht.
Vanmorgen met Jolanda daarheen gegaan. Het was black Friday vandaag dus dat zou wel een spektakel worden.
Het was ook erg druk daar maar ik heb niet echt hele spectaculaire aanbiedingen gezien. Wat ik wel zag waren hele families met karren vol met aankopen. Ongelofelijk!
Ik wou nog op zoek naar een degelijke winterjas, maar heb die helaas niet gevonden.
Red Deer is een redelijk grote stad met een heleboel winkels die in blokken bij elkaar liggen. En er zijn ontzettend veel van die blokken. Dat betekend dat het haast onmogelijk is om alles lopend te doen.
Domweg omdat de afstanden tussen die blikken net te groot zijn om te lopen. Ik zie het als een soort enorm groot industrie terrein waar de veschillende winkels ver uit elkaar liggen.
Ik heb wel mn ogen uitgekeken hoor. We waren bij een van de grotere winkelcentrums (mall) waar bijna 1/4 van het winkeloppervlak bezet wordt door alleen maar eettenten, ongelofelijjk wat veel.
Omdat we daar (natuurlijk) ook wat gegeten hebben ben ik eerst alle tenten eens langs gelopen om te zien wat je allemaal kan krijgen. Uiteindelijk heb ik gekozen voot een tent A&W waar je heerlijke hamburgers kan krijgen.

's Avonds ben ik er met Corjan heen gereden en heb ik live een belangrijke ijshockey wedstrijd meegemaakt. Tjonge dat was ook al heel apart om mee te maken. Ik vond het speelveld in het echt veel kleiner lijken als wat ik op TV heb gezien. En dan het spel zelf, dat gaat zo snel dat je de puck nauwelijks kan volgen.
En natuurlijk een paar vechtpartijen op t ijs gezien. Dat wordt daarna allemaal tig keer herhaald op grote schermen.

Een wedstrijd bestaat uit drie delen die 20 minuten duren. Tussen elke game zit 15 miuten pauze waarbij je iedereen naar de eettenten ziet rennen. Wat kunnen die lui eten zeg! Weer een mooie ervaring rijker :-)

24-11-12
CoJo zijn dit weekend naar een bruiloft in de buurt van de Rockies en zijn vanmorgen al vroeg vertrokken.
Ik ben vamorgen al vroeg naar Ponoka gegaan om een veiling van 700 runderen mee te maken. Daan wou graag mee en was heel leuk. Hij was hier ale eens vaker geweest dus kon hij mij al het eea vertellen.
Natuurlijk wist hij niet alles en heb ik ook met een aantal boeren daar gesproken die mijn vragen uitgebreid hebben beantwoord.
Allemaal dachten ze dat ik net in Canada woonde en daar koeien wou kopen om een boerderij te beginnen :-)
Ik heb in Nederland ook wel eens een veiling meegemaakt en dan is die veilingmeester al nauwelijks te verstaan, dus deze veilingmeester verstond ik helemaal niet. Wel leuk om te zien hoe de aanwezigen eruit zien daar. Echt allemaal boeren en cowboys. Zat er eentje bij die niet misstaan zou hebben voor een reklame van Marlboro.
Op de terugweg heb ik een cadeautje voor de jongens gekocht. Ze hebben een spelcomputer en heb dus een nieuwe game voor hun gekocht. Wel leuk om te zien hoe blij ze daarmee zijn.

25-11-12
Omdat CoJo dit weekend weg zijn heb ik de zorg van de dieren op me genomen. Moet zeggen dat het wel een flinke work out is zo 's morgens die beesten eten geven. Opzich is het niet heel zwaar werk maar omdat ik het niet meer gewend ben voel ik de spieren wel.
Het is prachtig weer nu, de zon schijnt en het ochtendrood trekt langzaam weg. nog wel wat fris maar niet echt koud.
Heb net even de wwersverwachting geluisterd op de radio (sunny94 Alberta) en dat klinkt goed. Veel zon. Maar ja omdat je hier toch nog dicht bij de bergen zit kan het weer ook zomaar veranderen.
Vanmiddag ga ik Corjan ff helpen met het verplaatsen van een aantal hooibalan. Dit zijn niet van die kleine rechthoekige pakjes maar van die grote rollen van min. 75 kg per stuk. Dus ook weer goed voor de spieren :-)
Vanavond weer heerlijk gegeten frietjes uit de oven met een flink stuk steak erbij.

26-11-12
Mijn laatste week hier is alweer aangebroken, wat gaat de tijd toch snel. Vanmorgen lekker onbeten. Ga straks een laatste poging wagen om hier een winerjas te vinden.
Opzich hebben ze hier genoeg winterjassen hoor maar dat zijn bijna allemaal van die ski jassen en dat wil ik dus absoluut niet.
A.s. woensdag ga ik naar het bedrijf van Henk van Aken. Lijkt me heel leuk, ik ken hem eigenlijk niet zo goed maar het feit dat wij beiden uit Rozendaal komen geeft hier
toch wel een band. Deze week ga ik ook nog een dag met Corjan mee om te zien met welke projecten hij op dit moment bezig is. Heb er al wel het eea over gehoord maar is ook wel leuk om dit te zien.
Vandaag krijg ik voor t eerst heel erg het gevoel dat ik ook weer graag thuis wil zijn bij mijn gezin.

27-11-12
Vanmorgen opgestaan met pijn in mn rug. Is niet goed :-(
Had gehoopt dat ik hier geen last van zou krijgen maar helaas.

Dit geeft mij wel mooi even de tijd om eens goed na te kunnen denken over wat ik van Canada vind nu ik hier bijna een maand ben.

Het land is enorm groot en uitgestrekt, En nu heb ik alleen nog maar een stuk van Alberta gezien. De bevolking is over het algemeen erg aardig (overdreven zelfs vooral als je een winkel oid binnenkomt) en alles is groot, groter, grootst.

Ik heb een onvergetelijke tijd gehad hier maar ik denk niet dat ik hier zou kunnen aarden. Misschien komt het dat ik toch niet het geduld heb om "even" van A naar B te rijden wat bijna 300 km is en waar je gewoon
makkelijk een halve dag over doet. Wat ik hier ook merk is dat alles op afspraak gaat. Even bij de buren aanwippen is er niet bij. Dit omdat iedereen het druk heeft overdag met z'n werk of bedrijf.

Toch wil ik zeker hier graag nog eens terugkomen, maar dan in de zomer. Dan schijnt het landschap nog veel mooier te zijn dan wat het nu is.
Ik ben natuurlijk een aantal dagen overdag alleen geweest. Logisch want Corjan en Jolanda moesten gewoon werken en de jongens moesten naar school en heb dat ook niet erg gevonden.
Dit omdat ik weet dat ik best goed alleen kan zijn, hoewel als er wat mensen om je heen zijn is het wel vaak wel leuker.

Zoals al gezegd zijn de mensen hier erg aardig. Dat heb ik ook weer ervaren op de koeienveiling afgelopen zaterdag waar ik ben geweest. Natuurlijk horen ze direct dat ik een buitenlander ben maar ze nemen allemaal ruimschoots de tijd om al je vragen te beantwoorden en je te helpen waar nodig.

Het autorijden hier geeft bijna geen stress, alleen in de grotere plaatsen is met wat meer opgefokt maar nog steeds niet zo erg als in Nederland.
De snelwegen zijn veel rustiger, hoewel het volgens de mensen hier al veel drukker is geworden de laatste 10 jaar. Dat heeft voornamelijk te maken met de oliewinning. Ook het rijden in een automaat begint mij steeds beter te bevallen, lekker relaxed rijden is dat.

Werk vinden is het hier veel makkelijker als in Nederland. Als je eenmaal je inburgeringsverklaring hebt kun je gaan zoeken naar werk. Omdat er hier veel werk te vinden is in de oliewinning kan je eigenlijk direct aan de gang. Dit betekent wel dat je voor langere tijd van huis bent. Daarnaast zijn er in de agrarische sector ook genoeg banen te vinden.

De woningen hier zijn over het algemeen behoorlijk tot heel groot, maar heb ook veel woonwagens gezien waar mensen zomer en winter in wonen. Voor de zomer is dat wel leuk maar voor de winter lijkt mij dat niets. Hout is er meer dan genoeg, dit samen met het feit dat de winters heel lang zijn is dit de basis van alle woningen. Het fundament is van beton de rest van hout. Dit om de eenvoudige reden dat er dan in de winter ook gewoon doorgebouwd kan worden.

De prijs van consumptie artikelen ligt behoorlijk hoog hier terwijl auto's en elektro artikelen juist weel veel lager liggen als bij ons. Nagenoeg alle agrarische producten hebben prijsbescherming waardoor de boeren
over het algemeen een goed inkomen hebben. Behalve de varkensboeren die gaan met bosjes tegelijk failliet, ondanks dat varkensvlees behoorlijk prijzig is.

Ik heb de afgelopen weken een goede indruk gekregen hoe het is om hier te wonen en te zijn maar moet bekennen dat ik mijn meisjes (ja alle 3!!) wel heel erg mis. Dus zal het ook weer heel fijn vinden om thuis te zijn!!

28-11-12
Vandaag ben ik een dag met Corjan mee geweest om nu eens te zien wat hij nu eigenlijk allemaal doet voor zn werk. Natuurlijk had hij wel het eea hierover verteld maar heb het nu zelf ook gezien. Was heel leuk. Natuurlijk heb ik niet alles gezien maar heb nu wel een goed beeld gekregen van zijn werkzaamheden.
We zijn bij verschillende bedrijven geweest, eentje die al helemaal klaar en in bedrijf is, eentje waar het fundament gestort is en waar ze kunnen gaan beginnen met het opbouwen van de geleverde spullen.
Wat mij wel is opgevallen is het feit dat alle materialen in een keer geleverd worden, wat natuurlijk leid tot demogelijkheid van het kwijtraken van geleverde goederen.
Een reden hiervoor is dat bijv een aannemer de spullen verplaatst naar een andere plek en zodoende goederen kunnen verdwijnen. Corjan vertelde me dan ook dat zijn bedrijf een aantal 20 ft containers heeft gekocht waarin ze alle benodigde spullen opslaan per (groot) project.

Vanavond ben ik bij Henk van Aken op visite geweest. Ook dat vond ik heel leuk. Heb blijkt dat de Van Aken familie behoorlijk groot is en hij heeft veel familie in Canada wonen. We hebben het natuurlijk nog even gehad over Rozendaal en Velp, over hun vertrek uit Rozendaal naar Brummen en hun beweegredenen om naar Canada te gaan.
Wel goed om dat allemaal eens aan te horen. Ook van hun kreeg ik te horen dat de verhuizing naar Canada met horten en stoten is gegaan en dat zij het in het begin ook heel moeilijk hebben gehad.
Op dit moment hebben ze 180 st melkkoeien en wat jongvee. Ze zijn allebei van 1953, dus tegen de 60 en zijn nu wat meer aan t genieten van het leven.
Ze hebben al jarenlang stagiaires op het bedrijf die nu zo'n beetje alle werkzaamheden doen. Wat ik heb begrepen is dat hun 2 zonen werken in een door Henk opgestart loonwerkersbedrijf en het nu heel druk hebben.
Het was al met al een hele leuke avond.

29-11-12
Zo, het is vandaag donderdag en mijn vakantie zit er helaas al weer bijna op. Beide jongens van CoJo zijn ziek thuis (Bas al een paar dagen, Daan sinds vandaag) en ik hoop dat ze mij niet aansteken.
Ben net even buiten geweest maar doorde sneeuw en harde wind was ik ook weer snel binnen.
Zit net even te kijken op mn eigen blog en zie tot mijn grote verbazing dat deze tot nu to 194 keer !!!! bekeken is. Dit had ik dus echt niet veracht, wel heel leuk natuurlijk. Ik hoop dan ook dat jullie allemaal een beetje een indruk hebben gekregen van wat ik hier allemaal beleeft heb. ik denk ook dat dit mijn laatste bericht gaat worden.

Vandaag blijf ik hier en eens kijken of ik wat problemen die Corjan heeft met zijn computer kan oplossen. Morgen ga ik nog even Ponoka in. Er schijnt een soort gedroogd vlees te koop te zijn wat typisch Canadaas is en dat wil ik natuurlijk wel eens proberen.

In de afgelopen tijd heb ik ook een heleboel berichten van jullie mogen ontvangen via deze blog. Omdat ik (nog steeds) niet weet hoe ik hierop kan reageren heb ik dat ook niet gedaan :-(
Maar ik wil jullie wel bedanken voor jullie berichten. Vond en vind ik nog steeds heel leuk !!!!
Ga straks een kijken of ik mn online ticket al kan krijgen maar ga eerst maar eens ontbijten.

Tot snel allemaal!
gr. Geert

• 04 November 2012 - 18:13

Esther:

Ik denk ik bel je even om te vertellen dat ik een fiat verkocht heb vandaag,
    Maar je bent er natuurlijk niet! Ff wennen hoor! Leuk om te lezen dat de
    reis zo goed is verlopen, well keep in touch. Have fun xxxx en trek warme
    kleding aan:)

• 04 November 2012 - 20:35

Chris:

He Geert, goed te lezen dat je een goede reis hebt gehad en heelhuids bent aangekomen. Foto's geven een beetje een impressie waar je nu zit. Is wel heel wat anders dan Duiven en Nederland zo te zien. Doe de groetjes daar en geniet!
    Chris

• 04 November 2012 - 22:28

Ellen:

Ha Geert, zo zit ik nog samen met je te eten en zo zit je kilometers van ons vandaag. Altijd weer mooi dat de techniek dit mogelijk maakt. Zo te zien is het een heel mooi huis, bij mij komt gelijk het wham-gevoel naar boven.
    Echt genieten lijkt me......Ben je al op jacht geweest?
    Geniet ervan en maak je ook nog een mooie foto van jezelf daar, tja een bewijs dat je daar zit en niet per ongeluk in Zweden.
    Groetjes aan jullie allemaal! Liefs Ellen

• 05 November 2012 - 07:35

Herma:

Hoi Geert, leuk dat we je zo kunnen volgen. Geniet van alles, een maand lijkt lang, maar het is maar zo voobij. ook nog wat bewaren om te vertellen straks!
    liefs Herma

• 05 November 2012 - 10:23

Hajo:

Hoi Geert,

Leuk zo'n reisverslag, maar je moet nu niet alle tijd verdoen met typen hoor! Lijkt me een mooie stek waar je zit. Veel ruimte, heel veel ruimte! Lijkt de polder wel ;). De winter is daar al goed ingevallen; heb je je wanten wel bij je? Anders moet je straks nog met je 'kouwe klauwe houtjes hakkuh' Maar alle gekheid op een stokje, het lijkt me een hele (mooie) ervaring daar een maand lang rond te sjouwen. Geniet ervan joh! Groetjes, ook van Greetje.

PS. Als jij met kaas en spekjes in je koffer rondloopt is het geen wonder dat de douanehonden het op jouw gemunt hadden. Mag je dat spul zomaar invoeren?

• 05 November 2012 - 11:45

Trijnie:

Ha die Geert

en ik maar denken dat je een geintje zat te maken en nu horen we dat je echt in Canada zit, we wensen je daar heel veel plezier trek erop uit want wie weet doe je dit maar ene keer. pas goed op jezelf en wie weet ondek je een nieuwe Geert in jezelf, hahahahha
    ik blijf uit kijkennaar je verslagen

gr Henk en Trijnie

• 05 November 2012 - 13:00

Marcel:

Hoi Geert

Volgens mij doe je op dit moment heel veel indrukken op, GEWELDIG!!

Ik ga dadelijk je Saar weer even uitlaten,

Marcel

• 05 November 2012 - 14:02

Karin:

Hoi Geert,
    Fijn om te lezen dat je goed bent aangekomen.
    Als ik de foto's goed heb gezien dan ligt er sneeuw daar? Dat vrijstaande huis is waar Corjan en fam in wonen? Mooi he dat we jouw superreis en verblijf zo kunnen volgen!
    Hier is t zo'n 10 graad, met af en toe een buitje. Zit lekker achter de computer om al mijn foto's eens goed te sorteren, en zo kom ik ook heel veel leuke, oude foto's tegen. O.a. wij allen een jaartje of 10 jonger, en wat zijn vooral esther en aniek veranderd.

Geert, vooral heel veel plezier en genieten daar, groetjes en tot horens!

Liefs van Karin

• 05 November 2012 - 22:24

Martijn:

Hee Mountie,

ziet er al mooi uit. daar zul je ook wel mooi kunnen wandelen.
    heb je al wat dieren kunnen zien ik ben wel benieuwd.
    ik hoop zelf ook nog een keer die kant uit te kunnen gaan.
    Maak er een mooie tijd van.

Groetjes Martijn

• 06 November 2012 - 12:10

Erik:

Heyyy wereldreiziger.Mooi om te lezen dat alles goed gaat daar,en dat je het naar je zin hebt.Hopelijk valt het mee met de cultuurshock,hahahah.De eerste foto's geven een goede indruk,en ik hoop op meer.greetz,en ik spreek,mail of app je weer
    Erik

• 06 November 2012 - 20:44

Mirjam:

Hee poepie! (of is dat jouw tekst?)
    Even wennen hier zo zonder jou hoor! Het is Saar voor en Saar na, en natuurlijk zorgen dat Niekkie op tijd opstaat, van haar natje en droogje voorzien wordt en haar medicijnen op tijd inneemt. Maar het loopt allemaal gesmeerd en ik ben heel blij met Marcel's goede zorgen voor Saar. Saar zit in haar kauwperiode en kauwt op alles wat ze te pakken kan krijgen, hoe harder het hout hoe beter. Je hele huis is verbouwd als je terug bent!! :-)
    Vanavond lekker filmpje kijken met Aniek, op de achtergrond draait de Notebook...
    We hebben heerlijk gegeten (gonbaugnau).
    Hoop dat je binnenkort ook buitenshuis canada gaat leren kennen...ben benieuwd naar alle foto's, verhalen etc..
    Big hug!!

• 06 November 2012 - 22:47

Mona En André:

Wat leuk jouw foto's en verhalen. Mooi om te zien denk ik he hoe ze nu leven. Daar heb je geen idee van als je in Nederland bent hoe het daar is. Spreken hun kinderen nog goed Nederlands? En kan je het plat Canadees nog verstaan? Veelplezier enne... gefeliciteerd met je nieuwe baan!

• 06 November 2012 - 22:50

Mona En Andre:

Een brandende vraag van ons: wat is gonbaugnau ? Kun je dat eten dan?

• 08 November 2012 - 10:30

Voor Mona:
    Ossehaas met een lekker gon pao sausje, kun je gewoon bij de plaatselijk chinees halen!!

• 11 November 2012 - 15:10

Henk Ronk :

Kun je ook gaan ijsvissen lijkt mij ook wel mooi de vis zal wel groter zij dan hier ik hoor het wel als je wat vangtwe denken aan je veel plezier

• 11 November 2012 - 15:10

Henk Ronk :

• 11 November 2012 - 20:20

Chris:

He broer, zo te lezen is het een hele belevenis daar in de sneeuw! Wat gaaf dat je onze nicht (Jannie) en haar gezin daar hebt bezocht. Volgens mij hebben jullie elkaar heel lang niet gezien.. Mocht je mijn oud klasgenootjes Jaap (Dominicus) en Wilma (van Aken) daar nog tegen komen, doe ze dan de hartelijke groeten.Ha en we waren gisteren (zaterdag) bij mama en die vertelde vol trots dat ze met jou had zitten skypen (hihi ik weet niet eens hoe je dat schrijft, laat staan dat ik dat ooit heb gedaan..). Gaaf hoor! Nou joh maak er een mooie trip van!

Groetjes Chris

• 12 November 2012 - 10:01

Greetje:

Lieve Geert, Wat goed joh dat je de stap hebt gezet om op ontdekkingstocht te gaan naar Canada. Ook nog de Rocky's lijkt me helemaal te gek!

Als je hoofd en je hart de juiste richting opgaan, hoef je je niet druk te maken om je voeten (mits je warme sokken aantrekt).

We blijven je volgen.

liefs Greetje

• 12 November 2012 - 14:38

Angelique:

Hoi Geert
    ook hier wordt je verhaal op de voet gevolgd. Erg leuk om te lezen allemaal. Ik hoop dat jullie trip naar/door de Rockies fantastisch wordt! Geniet er van en heel veel plezier.
    groetjes
    Angelique

• 14 November 2012 - 22:19

Agnes Van Der Waal:

Hoi Geert.

Wat leuk om je fotoos te zien met je verhalen erbij!. De techniek staat voor niets. nu het skypen nog even onder de knie krijgen. Volgens mij heb je het prima naar je zin daar en wat leuk om je vriend weer te zien in zijn `natuurlijke habitat`!.

Enne , niet geheel onbelangrijk, hoe is het eten in Canada, veel vlees en wild?.

Geniet met volle teugen en heel veel plezier met je trip naar de Rocky mountains.
    X Agnes

• 16 November 2012 - 21:56

Chris:

Hey Geert als ik je blog goed heb gevolgd gaan jullie morgen op pad naar de Roky's (of is het Rockies), maakt niet uit, lijkt mij helemaal geweldig. Een rit van zo'n 1200km begreep ik? ( 5x Nederland op en neer, van noord naar zuid dan..) Ben heel benieuwd naar de plaatjes die je gaat schieten en natuurlijk (later) naar jouw verhalen en beleving. Hier in Duiven draait alles gewoon door hoor, haha zelfs in Wageningen (maar niet echt....). Ben benieuwd hoe dat allemaal gaat aflopen.
    Maar jij bent even in een 'andere' wereld, lijkt me helemaal gaaf!
    Veel plezier, Chris

• 19 November 2012 - 12:13

Karin:

He Rocky-ganger, weer heelhuids terug, en zonder bevroren tenen/handen/neus????

Was zeker heel indrukwekkend mooi en uitgebreid gebied, niet? Hoe heb je daar overnacht, en nog bijzondere dingen (behalve t schitterende berglandschap) gezien, en gegeten??? Als het rijden over de gewone wegen al zo lastig is, hoe was dat dan in t berggebied?? Ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Fijn dat t goed met je gaat, leuk om je verhaal te lezen en je zo te kunnen volgen samen met Corjan en z'n familie. We hebben je gemist tijdens onze 'eetclub' afgelopen zaterdag, van iedereen sowieso groetjes/liefs!

Het is hier mistig en zo'n 5 graadjes, en af en toe sneeuwt t hier dus...... bladeren. Wat leuk dat je je moeder, en natuurlijk ook Mir, de meiden en Saartje, regelmatig per computer ziet en spreekt, dat is toch mooi werk, niet? Je zat afgelopen zaterdag in de bergen, anders hadden we tijdens ons etentje nog zeker contact met je gehad. Gezellig met Saar al wat heerlijk rondjes gelopen en samen gespeeld, ze kan nou helemaal niet meer van takken afblijven. Veel grote stronken gaan bijna tegelijk in haar bek, maar uiteindelijk kan ik Saar weer afleiden met haar gele werpstok die ze dan weer lekker tussen haar tanden al knauwend meeneemt. Natuurlijk heeft ze ook een duik in horsterpark genomen, en was van kop tot kont nat.

Geert, wat is nou typisch Ponoka-Canadees eten, en lekker? Zeg koukleum, ik wens je veel warmte en veel plezier verder toe, tot gauw horens........... Groetjes aan Corjan en fam, Kus van Karin

• 20 November 2012 - 00:31

Hoiiii Geert.

hoe is het daar?ik denk wel goed.Als ik me niet vergis,ga je morgen aan je trip door de rockies beginnen.
    Ben jaloers op je.Geniet ervan,en pas op voor beren(op de weg).
    groetjes

Erik

• 25 November 2012 - 13:24

Je Buurtjes Kroon:

Goedemorgen Geert,
    Lekker geslapen? Zo te lezen heb je het goed naar je zin in Canada.
    Heb je al een beetje heimwee naar Nederland of blijf je liever in Canada?
    Saar is al groot geworden.
    We waren vandaag in de achtertuin aan het snoeien en toen kwam Saar op bezoek via de dijk.
    Ik ,Tom, heb Saar weer teruggebracht naar Esther.
    Nog heel veel plezier deze week en tot gauw.......

Groetjes de buren

• 27 November 2012 - 23:00

Chris:

He cowboy, zo te lezen vermaak je je daar wel. Lees uit je laatste verslag dat je toch ook wel weer naar ons kikkerlandje en je meisies verlangt. Hmmm.... een goed teken.
    Nou ik weet niet wat er van uitkomt, maar hier voorspellen ze ook sneeuw. Dus als het een beetje mee zit dan kan je je booties aanhouden en ik zou toch ook maar zien dat je eindelijk een winterjas vindt. Leuk dat je Henk van Aken nog gaat bezoeken. Doe via hem de groeten aan Wilma (zijn zus) en Jaap (beiden oud klasgenootjes) van mij. Neem aan dat je hen niet hebt ontmoet.
    Hier alles onder controle, zoals het er nu uit ziet. Wens je nog een paar fijne dagen en alvast een goede terugreis. Ben heel benieuwd naar al je verhalen en foto's!
    Groetjes, Chris

• 28 November 2012 - 19:12

Mirjam:

hey Mattie! (Om met Aniek te spreken)

Begin je ons te missen?
    Goed om te horen!
    Moet eerlijk zeggen dat je het voor mij nu ook wel lang genoeg geduurd heeft!
    Ik ben zo druk als een klein baasje, en leef zeer geregeld en gestructureerd, past toch niet echt bij me geloof ik. Fijn dat ik je zondag weer op mag halen!
    Gister 10 minutengesprek gehad met de mentor van Aniek, slagen moet geen probleem zijn zoals ze er nu voor staat, nu driftig op zoek naar vervolgopleiding.
    Aniek is eindelijk geslaagd voor een winterjas en is klaar voor haar stage die morgen begint.
    Heb nu heerlijk vier dagen vrij om alles op orde te maken voor je thuiskomst. Tja dat behelst de nodige noeste arbeid... er is hier het nodige achterstallige onderhoud ontstaan zoals je zult begrijpen. Wat is een huishouden zonder vent om de nodige klusjes te klaren. Ja schat je kan er weer heerlijk vol tegenaan zondag, hihihi...
    Morgen een onverwacht uitje, ga met Maarten, Piet en Ingrid naar de Buena Vista Social Club!
    Ben afgelopen weekend met Esther wezen eten bij Goed Proeven, echt een aanrader.
    Misschien moeten we maar een welkom thuis feessie voor je organiseren, kun je je verhaal in een keer doen! Al heb je natuurlijk al het nodige prijsgegeven door deze blog bij te houden. Ben vooral benieuwd wat het met je gedaan heeft in emotionele zin.
    Hoe dan ook: geniet er nog even van de laatste dagen!

Tot zondag, dikke knuffel van je meiden en een dikke lik van Saar!
    Enne: Gijs fluistert me net in m'n oor dat hij ook niet kan wachten weer te mogen sabbelen

• 28 November 2012 - 21:56

Rene En Silvia:

Hoi Geert,

Wij volgen jou geregeld, maar je heb wat indrukken gehad in Canada. Jammer van het weer, maar in de zomer zal het daar zeker prachtig zijn. Ik begrijp dat je toch wel een beetje heimwee naar Nederland heb, wij zouden ook niet zo snel kunnen wennen in een ander land. Het zal wel een zeer mooie ervaring zijn! We spreken elkaar volgende week in het gehucht Duiven (ha ha) Als je ons wil bezoeken hoef je niet ver te rijden of te lopen.
    Groetjes en nog fijne dagen en geniet ervan,
    René en Silvia

De kids liggen al in bed, maar hebben het geregeld over jou dus ook de groetjes van hen.
    Stijn heeft vanavond Saar uitgelaten samen met Karin. Hij is behoorlijk gegroeid......

• 01 December 2012 - 04:06

Hoi Geert.
    Je laatste dag alweer.Wat zul je een verhalen te vertellen hebben.Ik hoor ze graag een keer aan onder het genot van een biertje of een wijntje.
    Ik wens jeen goede terugreis,en ik spreek je snel.
    greetz Erik